• Brigitta

Wat zijn jouw energielekken en energiegevers?

De laatste weken krijg ik veel vragen / opmerkingen over het feit dat ik mee op kamp ging als kookouder. De meeste mensen vinden het gek dat we verlof nemen om enkele dagen te koken in een buitenkeuken voor meer dan 150 kinderen. Lange dagen, hard werken, weinig rust maar ook genieten van de blije kinderen en het plezier onder de kookleiding.

Het antwoord is eenvoudig. Fysiek ben ik na die dagen inderdaad moe maar in mijn hoofd heb ik rust. Het zijn dagen waarin ik niet moet zorgen voor de kinderen, alle problemen lijken ver weg, er is alleen plezier en vrolijkheid, veel lachen met de kookleiding,... en dat geeft energie.
Een goed evenwicht tussen energiegevers en energienemers / energielekken is voor ons allemaal belangrijk.

Sommige taken / opdrachten kosten energie maar anderen geven juist energie. Ook de omgang met sommige personen kan een energievreter zijn. Soms heb je na een drukke dag nog veel energie. Andere dagen heb je weinig gedaan maar ben je s'avonds moe en opgedraaid. Net zoals we dagelijks onze smartphone opladen moeten ook onze batterijen dagelijks opladen. Er zijn dagen dat we veel doen dat ons energie kost en dan raken we uit balans. We zijn dan moe, snel geïrriteerd, gestrest, hebben nergens zin in, grijpen naar snelle fastfood, gaan toch niet naar de fitness,... De oplossing start bij bewustwording, de zoektocht naar onze eigen energielekken en energiegevers. Het is belangrijk dat er een balans is tussen mensen / situaties die je energie kosten en energie geven.

Bepaalde energievretende omstandigheden of activiteiten kan je niet vermijden. Het is dan ook niet erg om een paar van deze omstandigheden / activiteiten in je leven te hebben, zolang je ze maar afwisselt met energiegevende activiteiten en omstandigheden.

Je kan volgende oefening doen Hou gedurende een week een dagboekje bij. Noteer telkens je op een energiegever of energielek botst. Zorg dat je elke dag minstens één energiegever en één energienemer opschrijft. Beschrijf dit zo concreet mogelijk. Op het einde van de week bekijk je dit overzicht. De energiegevende momenten zijn waarschijnlijk de momenten waarop je jouw talenten inzet. De energienemende momenten zijn waarschijnlijk de momenten waarop je vanuit jouw zwakte werkt.

Bekijk je lijstje en stel jezelf een aantal vragen:

Zijn er energienemers die je kan vermijden? Bijv Coachee M en haar man werken beide voltijds en hebben 3 jonge kinderen. Een vriendin vroeg om mee in het oudercomité te gaan. De vergaderingen vallen echter steeds op avonden dat haar echtgenoot langer moet werken. Er is dus al stress om op tijd te kunnen vertrekken, ze heeft geen zin in extra werk want ze heeft het al zo druk,... Ze besloot om uit het oudercomité te stappen en gaat nu soms wel op een activiteit even kort helpen.

Wat zijn jouw energiegevers?

Kan je dit nog meer gaan doen? Maak een lijstje met extra energiegevers. Bijvoorbeeld op zondag een wandeling doen met het gezin, even bijpraten met een vriendin, rustig een bad nemen,...

Balans.

Hoe was de laatste tijd de balans tussen jouw energielekken en energiegevers? Hoe komt het dat dit niet meer in evenwicht is? Wat kan je doen om dit terug in balans te brengen?

Koppel een energienemer aan een energiegever.

Bijvoorbeeld tijdens een niet leuke huishoudelijke taak luisteren naar jouw favoriete podcast of luidkeels meezingen met jouw favoriete muziek.


Ik ben alvast benieuwd naar jullie bevindingen en hoor ze graag! Veel succes!


0 keer bekeken

CONTACT 

ADRES

Gildestraat 1
3220 HOLSBEEK

CONTACTEER ONS

+32 476 87 95 59

@2020 - mibs bvba

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon