Ik wil wel veranderen van werk maar...

Ik wil wel gaan voor die droomjob maar...

Ik wil wel veranderen van werk maar...

Ik wil wel gaan voor die promotie maar...

Ik wil wel starten als ondernemer maar...


In mijn omgeving, zowel bij vriendinnen als cliënten, hoor ik regelmatige dergelijke bedenkingen. Ook ik liep enkele maanden, misschien zelfs jaren rond met die gedachte.


Zelf werkte ik al jaren in de thuiszorg met heel veel enthousiasme en inzet. Ik groeide er door naar teamcoördinator maatschappelijk werk. Een heel boeiende functie maar de vergaderingen gingen steeds langer duren en ik deed steeds minder taken die effectief aansloten bij mijn talenten en passies.


Ik wou voornamelijk bezig zijn met mensen coachen maar daar was steeds minder tijd voor. Ik loste het eerst op door langer te werken, door s’avonds en in het weekend mijn mails te beantwoorden,… maar dat was op langere termijn niet houdbaar.


Toch bleef ik verder ploeteren want… Net zoals iedereen had ook ik belemmerende overtuigingen. Maar ook angst want ik had een vaste job, fijne collega’s, het was een sector waarin ik graag werkte en al veel ervaring had opgedaan.

Belemmerende overtuigingen zijn hardnekkige, negatieve opvattingen over jezelf en de wereld om je heen. Ze staan niet vast bij onze geboorte maar ontstaan uit eerdere ervaringen, gebeurtenissen in je leven. Ze belemmeren ons in het realiseren van ons loopbaanplan waardoor we onze droomjob niet bereiken.


Als je niet gelooft dat je iets kan bereiken, dan ga je minder snel over tot actie en ga je minder inzet / energie / volharding opbrengen. Hierdoor houden de gedachten zichzelf in stand ( self fulfilling prophecy ).


Dergelijke overtuigingen starten vaak met:


Ik kan niet …

Ik ben niet …

Ik ben veel te …

Ik zou toch eens moeten …

Dat lukt mij nooit …

Ik heb altijd pech …


Je kan belemmerende overtuigingen echter ombuigen naar stimulerende, helpende overtuigingen. In plaats van je tegen te houden en te zorgen voor stress gaan deze helpende overtuigingen je stimuleren, aanzetten tot actie, energie geven en zorgen dat je resultaten behaald.


Hoe ga je aan de slag?


1. Neem de tijd, zet je ergens rustig neer, pen en papier bij de hand, een kop koffie of thee, de gsm stil.


2. Ga op zoek naar jouw passie en de droomjob die daarbij past.

Kijk zeker ook eens naar mijn eerder blogbericht: Tien vragen die helpen bij het vinden van jouw passie.


3. Erkenning van de overtuigingen: Waarom durf je de volgende stap niet te zetten? Wat zijn jouw belemmerende overtuigingen?


4. Buig deze belemmerende overtuigingen om naar stimulerende, helpende overtuigingen. Geef voor elke reden die je aanhaalde bij stap 3 een tegenargument, een reden waarom jij het wel kan.


5. Stel jezelf de vraag wat er gaat gebeuren als je niets doet, als je geen actie gaat ondernemen. Ga je dan de volgende 20 jaar in je huidige job blijven? Hoe gaat je leven er dan binnen 2/5/10 jaar uitzien? Stress? Burn-out?


6. Maak een plan van aanpak. Zet een eerste kleine stap naar jouw droombaan.


En vergeet zeker jouw kleine successen niet te vieren! Veel succes!


Heb jij graag begeleiding bij het ontdekken van jouw belemmereden overtuigingen en hoe deze aan te pakken? Wil jij graag samen jouw verder loopbaanplan bespreken? Neem dan vrijblijvend contact op of maak rechtstreeks een afspraak voor loopbaanbegeleiding via de website.

35 keer bekeken

CONTACT 

ADRES

Gildestraat 1
3220 HOLSBEEK

CONTACTEER ONS

+32 476 87 95 59

@2020 - mibs bvba

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon